24 sierpnia 2022

DLACZEGO WARTO JEŚĆ AWOKADO

Zastanawialiście  się kiedyś co jeść, aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych? Niestety nie ma na to prostej reguły. Najważniejsze jest to aby nasze posiłki były zróżnicowane, jak najmniej przetworzone oraz aby uwzględniały produkty dostępne sezonowo. W ten sposób można najłatwiej uniknąć wszelkich niedoborów oraz cieszyć się dobrym zdrowiem.

Oczywiście są takie produkty, które szczególnie warto włączyć do swojej diety. 

Jednym z nich jest AWOKADO.

Pierwsza rzecz, którą warto wiedzieć to to, że awokado jest owocem i w przeciwieństwie do większości popularnych owoców, zawiera bardzo niewielką ilość cukrów prostych. Awokado jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych ( Omega-9) oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Są to tłuszcze regulujące poziom cholesterolu w organizmie, ułatwiające wchłanianie składników odżywczych, odpowiadają również za prawidłowe funkcjonowanie kluczowych organów w organizmie, czyli mózgu i serca.

Dodatkowo awokado jest bogatym źródłem potasu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – E oraz A oraz witamin z grupy B

Wzrastająca popularność awokado przyczyniła się do prowadzenia coraz większej ilości badań na temat jego dobroczynnego wpływu na organizm. Istnieje wiele dowodów na to, że awokado ma właściwości antynowotworowe, zapobiega starzeniu się komórek organizmu, ma pozytywny wpływ na samopoczucie osób chorych na cukrzycę, obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi.

Ciekawy jest również fakt, że w przeciwieństwie do innych pestek owoców, np. wiśni, pestka awokado jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i nietoksyczna, co więcej zawiera bardzo dużą ilość antyoksydantów (nawet do 70% wartości znajdującej się w całym awokado) oraz znaczną ilość błonnika. Jeśli więc zdecydujemy się włączyć pestkę awokado do jadłospisu, musimy ją wysuszyć (przez ok. 2-3) dni, a następnie drobno zetrzeć.

Awokado ze względu na swój neutralny smak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakuje z wyrazistymi dodatkami takimi jak szynka parmeńska, chili, ser feta, jajko, pieczone mięsa i ryby. Z uwagi na konsystencję świetnie nadaje się do przygotowania past i koktajli. Może również zastępować masło w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Jeśli więc nie próbowaliście do tej pory awokado lub nie jesteście przekonani do jego smaku, zachęcamy do eksperymentowania, bo naprawdę warto! 

W naszej ofercie dostępnych jest wiele przekąsek oraz sałatek z dodatkiem awokado. Zapytajcie o nie handlowców przy składaniu zamówienia, a gwarantujemy, że nie pożałujecie ☺