5 września 2022
Egzotyczne owoce na sklepowych półkach już od dawna nas nie zaskakują.
Szerokie możliwości, które stwarza wciąż rozwijający się transport, przekraczają kolejne bariery dostępu do produktów z nawet najodleglejszych zakątków świata.
Kiedy jednak postanowimy wykorzystać sklepowe znalezisko w naszych kulinarnych podbojach, ale nie wiemy, w jaki sposób wybrać odpowiedni owoc, a następnie go przygotować – pojawia się problem.
Postaramy podzielić się z Wami naszą wiedzą i podpowiemy, jak sobie z nim poradzić!
Owoce egzotyczne dostępne są właściwie przez cały rok, ale najlepszy smak mają zazwyczaj w okresie letnim, dlatego warto łączyć je z owocami sezonowymi dostępnymi lokalnie.
Skupimy się na tych, które maja szczególną wartość odżywczą i które Agencja Party wykorzystuje na co dzień w swoich cateringowych realizacjach.
Ananas, awokado, mango, świeże figi, granat – im poświęcimy najwięcej uwagi.
Główną zasadą wyboru wszystkich, nie tylko egzotycznych owoców jest to, aby nie były one uszkodzone oraz nie nosiły widocznych oznak zepsucia. Przed spożyciem musimy pamiętać o dokładnym umyciu, ponieważ droga, którą przebyły, aby dotrzeć na nasz stół, jest zazwyczaj bardzo długa i naraża owoce na liczne zanieczyszczenia.
Ważne jest również, aby przy wyborze kierować się … zmysłem węchu! Każda osoba, która ma do czynienia z profesjonalną kuchnią, zarówno w restauracji, jak i w cateringu, zdaje się na smak i zapach. A ponieważ w sklepie, nie zawsze mamy możliwość degustacji, pozostaje nam jedynie zdać się na węch.
W sklepach najczęściej napotykamy owoce nie do końca dojrzałe. Jest to zrozumiałe ze względu na techniki zbioru, które muszą gwarantować zachowanie świeżości przez dłuższy czas. Dlatego przed spożyciem zalecane jest kilkudniowe pozostawienie owoców w ciepłym miejscu, tak aby w pełni dojrzały. Czasem jednak zdarza się, że są one zbyt długo przetrzymywane i zaczynają się psuć. Zatem jeśli planujemy jeszcze tego samego dnia przygotowanie obiadu lub kolacji z wykorzystaniem egzotycznego dodatku, musimy kierować się poniższymi wskazówkami.
Dojrzały ananas charakteryzuje się dużym, zielonym pióropuszem, proporcjonalnym do wielkości całego owocu.
Jego liście mają kolor zielony (czasem mogą nieco przysychać na końcach, nie jest to jednak cecha dyskwalifikująca owoc). Liście u dołu powinny mocno trzymać się pióropusza, a żadne z nich nie powinny łatwo wypadać.
Odwracając ananasa do góry nogami i wąchając jego spód, możemy wyczuć charakterystyczny świeży zapach (brak takiego zapachu lub zapach lekko octowy dyskwalifikują owoc). Spód ananasa nie może być spleśniały. Skórka powinna być jędrna, ponieważ owoc zbyt twardy lub zbyt miękki nie będzie smaczny.
Kolejną skarbnicą składników odżywczych jest awokado. Ostatnio stało się ono, także w cateringu, popularną bazą wszelkiego rodzaju past i dipów. Można stosować je również jako zamiennik masła. Podczas wyboru odpowiedniej sztuki musimy pamiętać, aby nie kierować się jedynie kolorem, ponieważ różne odmiany mogą charakteryzować się różną barwą skórki.
Skórka dojrzałego awokado jest jędrna i sprężysta (podczas wybierania awokado nie należy zbyt mocno ugniatać owocu, gdyż może to pozostawić ciemne, nieapetyczne ślady).
Kolejnym ważnym punktem jest zwrócenie uwagi na kolor owocu pod szypułką. Po usunięciu szypułki widoczny powinien być jasnozielony kolor miąższu.
Ponieważ awokado jest dość kaloryczne i niekiedy ciężko je spożyć od razu w całości, warto kupić odrobinę mniej dojrzałą sztukę i pozostawić ją przez 2-3 dni w ciemnym, ciepłym miejscu, najlepiej zawiniętą w papier śniadaniowy. Będziemy wtedy mogli łatwo kontrolować stopień jego dojrzałości.
Świeże i odpowiednio dojrzałe mango ma jędrną skórkę barwy czerwono-pomarańczowej. Nie jest twarde ani zbyt miękkie. Przy końcu szypułki posiada wyczuwalny, przyjemny zapach. Jeśli kupujemy twardy owoc, najlepiej pozostawmy go na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż zmięknie.
Figi są owocami niezbyt trwałymi – najlepiej, jeśli po zakupie spożyje się je w ciągu maksymalnie 2 dni. Aby przedłużyć odrobinę ich trwałość, należy przechowywać je w lodówce. Dojrzała figa ma ciemnofioletowy kolor i delikatną, gładką, nieuszkodzoną skórkę. Jej powierzchnia nie powinna się lepić. Zielona skórka figi oznacza, że nie jest ona jeszcze w pełni dojrzała, więc w takim wypadku radzimy powstrzymać się z zakupem.
Granat jest jedynym z opisanych tu owoców, który nie dojrzewa po zbiorach, dlatego tym istotniejsze jest, aby przy zakupie wybrać odpowiednią sztukę.
Świeży owoc granatu jest jędrny i ciężki. Ma gładką, twardą i lekko błyszczącą skórę w kolorze żółtobrązowym albo czerwonym. Po opukaniu wydaje metaliczny dźwięk. Powinno się unikać owoców o miękkich brązowych plamach na skórce, ponieważ te wskazują, że rozpoczął się już proces gnicia.
Mamy nadzieję, że powyższe informacje ułatwią Wam nieco zakup odpowiednich owoców, tak że będziecie mogli cieszyć się pełnią ich smaku. Co ważne, odpowiednio dojrzałe owoce mają oprócz pełni smaku najwięcej wartości odżywczych, dlatego również pod tym względem warto dokonywać świadomego wyboru.